DEPREM UZMANINDAN ARTÇI YORUMLARI 02.10.2019
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden (ÇOMÜ) emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek Marmara Denizi’nde devam eden artçı depremlerle ilgili açıklamada bulundu.
02 Ekim 2019 10:00Ana Sayfa > Gündem
Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Perinçek, “Marmara depreminde artçıların sayısı 200 ü geçti (Aşağıdaki ikinci haritada son 24 saat içinde bölgede olan depremler görülüyor). Aşağıda 1985 yılında yaptığım çalışmanın sonuçlarını 1986 yılında yurt içinde (TPJD) 1991 yılında yurt dışında (AAPG) dergilerde yayınladığım makalemde kullandığım harita (sadeleştirilmiş) görülmektedir. Harita Edirne'den Silivri yönünde uzanan aktif olmayan haritada mavi çizgi ile gösterilen 3 fay demeti ilk defa tarafımdan tanınmış ve ülkemiz yerbilim camiasına yayın olarak kazandırılmıştır. Üç fay hattından oluşan bu fay demeti Kuzey Anadolu Fayının dedesi (7-15 milyon yıl önceki kolu) olarak yorumlanmıştır. Bu fay ilk oluşumundan sonra sürekli hareket etmiştir. Trakya Fay Demeti Silivri ile Marmara Eğerlisi dolaylarında Marmara Denizine girmektedir. Trakya'da farklı yıllarda tekrarlayarak yaptığım çalışmalarda söz konusu fay demetinin Sivri yakınlarına yaklaştıkça gençleştiğini gözlenmiştir. Burada özellikle meslektaşlarıma aktarmak istediğim konu ise; son 3-4 gündür yaşadığımız depremlerin yeri ile Trakya Fay Demetinin Marmara Denizine uzandığı yerin önemli oranda çakışmış olmasıdır. Bu bir tesadüf mü? Konuyu meslektaşlarımın dikkatine - görüşüne sunuyorum” dedi.
“Beklenen deprem 7 yıl gecikmiş durumda”
Perinçek açıklamasının devamında; “ Bu yılbaşında yayınladığım bir makalem var. Makalemdeki haritayı aşağıda paylaştım. Arkadaşlarım isterse JMO (Jeoloji Mühendisleri Odası) Bültenine girip orada makalemin tümünü görebilir. Makalede 1875 yılında Güzelyalı yakınında olan deprem ve bu depremin oluşturduğu heyelanları değerlendirdim. Makalemde kullandığım bu harita birçok yayından (Gürbüz vd., 2000; Ambraseys, 2002; AFAD, 2010) düzenlenerek hazırlanmıştır. Haritada kırmızı renkle ifade edilen ve yılları gösteren rakamlar tarihsel depremlerin yerini olduğu yerleri göstermektedir. Karabiga-Çan-Bayramiç dolaylarında büyük deprem olacak dememin nedeni; haritada Biga ile Bayramiç arasında 1737 yılında olan 7 büyüklükteki deprem varlığı. Bu depremden günümüze 282 yıl geçmiş. Meslektaşlarım ve ben aynı fayın 250 ya da 275 yılda bir 7 ve 7 den büyük deprem yaratacağını istatistiklere dayanarak söylüyoruz. Biga Bayramiç arası için 275 yıl ortalamayı dikkate alırsanız. Beklenen deprem an itibarıyla 7 yıl gecikmiş durumda. Marmara Denizinde Orta Marmara alanında son günlerde olan depremler yakınında iki adet 50-60 km uzunlukta faylar var. Bunlardan biri 253 yıldır diğeri 265 yıldır 7 ve 7 den büyük deprem yaratmamış. Meslektaşlarımın çoğu Marmara için bu alanda yer alan faylarda 7 ve 7 den büyük deprem yaratma aralığını 250 yıl kabul etmektedir. Bu nedenle yerbilimciler Orta Marmar'da her an 7 büyüklük dolayında deprem olacağını söylüyor. Son 3 gündür devam eden depremler beklenen büyük deprem değil. Olan depremler bu alanda 250-265 yıldır biriken gerilimi boşaltamadı” ifadelerine yer verdi.
HABER MERKEZİ